Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

του ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 «ΔΡΑΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ»



Άρθρο 1ο

Ιδρύεται μη κερδοσκοπικός σύλλογος με την επωνυμία «Δράση Νέων Καλλιθέας”, με έδρα το Δημοτικό  Διαμέρισμα Καλλιθέας του Δήμου Τανάγρας.



Άρθρο 2ο

Σκοποί του Συλλόγου είναι η προστασία, ανάδειξη, βελτίωση του πολιτιστικού και κοινωνικού επιπέδου και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, καθώς και η φροντίδα περιφρούρησης της οικολογικής ισορροπίας της ευρύτερης περιοχής του Δημοτικού Διαμερίσματος Καλλιθέας, όπως ενδεικτικά, αιμοδοσία, δημιουργία παιδικού σταθμού και παιδικής χαράς, παροχή internet, διάσωση τοπικών εθίμων, δημιουργία λαογραφικού μουσείου, βελτίωση αστικής συγκοινωνίας, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμός δασυλίων, δημιουργία σταθμών πυρόσβεσης κλπ..

Για την επίτευξη των σκοπών του ο Σύλλογος μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Α) Η σύσταση επιτροπών ή ομάδων εργασίας από μέλη του, η ανάθεση μελετών σε ομάδες ή πρόσωπα, η συνεργασία με άλλες επιστημονικές ομάδες ή σωματεία στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, η έκδοση περιοδικών και κάθε φύσεως εντύπων, η παραγωγή ενημερωτικού υλικού, η οργάνωση δημοσίων εκδηλώσεων, με τη μορφή διαλέξεων, συζητήσεων ή συνεδρίων,  η προσφυγή στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στο Δήμο γενικότερα και γενικά η ανάληψη και η ανάπτυξη μεμονωμένα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς κάθε πρωτοβουλίας που εξυπηρετεί τους σκοπούς του.

Μέσα για την επίτευξη των παρακάτω σκοπών είναι, εκτός των άλλων, η διοργάνωση πολιτιστικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων, όπως ομιλιών, προβολών, παραστάσεων, συνεστιάσεων, χοροεσπερίδων, εκδρομών, αθλητικών αγώνων, η οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης, εντευκτηρίου κ.λ.π..

Η καίρια συμμετοχή ακόμη και δια της δικαστικής οδού με τα ένδικα βοηθήματα που προβλέπει ο νόμος για την επίλυση σοβαρών οικολογικών, πολιτιστικών και κοινωνικών προβλημάτων που ανακύπτουν στα όρια της διοικητικής αρμοδιότητας του Δημοτικού Διαμερίσματος Καλλιθέας του Δήμου Τανάγρας.



Άρθρο 3ο

Πόροι του συλλόγου είναι: α) Τα δικαιώματα εγγραφής των μελών, β) Οι τακτικές και έκτακτες συνδρομές των μελών, γ) Τα έσοδα από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες ως και διαφόρων εκδηλώσεων και εορτών και γενικά κάθε νόμιμο έσοδο του συλλόγου. Το δικαίωμα εγγραφής, η τακτική συνδρομή, που καθορίζεται ετήσια, καθώς και η έκτακτη καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.



Άρθρο 4ο

Ο Σύλλογος έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της λειτουργίας του, διέπεται μόνο από τις διατάξεις του Καταστατικού και της κείμενης Σωματειακής Νομοθεσίας.

Επίσης ο Σύλλογος δεν δέχεται καμία παρέμβαση ή επιρροή και δρα ανεξάρτητα από πολιτικά κόμματα, κυβερνήσεις, πολιτικές ή θρησκευτικές οργανώσεις και ομάδες οποιασδήποτε μορφής.



ΜΕΛΗ–ΕΙΣΟΔΟΣ–ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ–ΑΠΟΒΟΛΗ–ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ



Άρθρο 5ο

Τα μέλη του Συλλόγου διακρίνονται σε τακτικά και επίτιμα.

α) Τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν όλοι όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη κατόπιν αιτήσεώς τους υποβαλλομένης στο Διοικητικό Συμβούλιο.

β) Επίτιμα μέλη ανακηρύσονται από τη Γενική Συνέλευση των μελών, έπειτα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, εκείνοι που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στο σύλλογο.





Άρθρο 6ο

Για να εγγραφεί κάποιος ως μέλος του σωματείου απαιτείται:

Αίτηση του ενδιαφερομένου στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου με δήλωση ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα το παρόν ή τις τυχόν μέχρι τότε τροποποιήσεις του και έγκριση του συμβουλίου που παρέχεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, τότε θεωρείται ότι έχει αυτοδικαίως απορριφθεί η ανωτέρω αίτηση. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή του να απορρίψει το αίτημα εγγραφής του ενδιαφερομένου ως μέλους του σωματείου. Κατά της πράξης αυτής ή της παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών, ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα ανεξάρτητα από τη δυνατότητά του να προσφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο, να προσφύγει στην πρώτη τακτική ή έκτακτη Γενική Συνέλευση η οποία αποφασίζει σχετικά. Η προσφυγή στη Γενική Συνέλευση ή στο αρμόδιο δικαστήριο δεν αναστέλλει τις συνέπειες της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι την ανάκληση από τη Γενική Συνέλευση ή το αρμόδιο δικαστήριο.



Άρθρο 7ο

Μέλος που δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς του συλλόγου και απουσιάζει συνεχώς από κάθε εκδήλωση αυτού διαγράφεται. Είναι δυνατή η εκ νέου εγγραφή μετά από νέα αίτηση και έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Δεν μπορεί να είναι μέλος του σωματείου:

α) Όποιος δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του ή έχει υπερβεί το τεσσαρακοστό όγδοο (48ο),

β) Όποιος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τέλεση κακουργήματος, ή για κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεοκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη, εκβίαση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί μεσαζόντων.

γ) Όποιος έχει στερηθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση.

δ) Όποιος  είναι μέλος οποιουδήποτε διοικητικού συμβουλίου, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο.

ε) Όποιος δεν είναι μέλος του συλλόγου τουλάχιστον για δύο χρόνια, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρόσωπο στο οποίο συντρέχει οποιοδήποτε από τα πάνω κωλύματα, χάνει αυτοδικαίως την ιδιότητά του.





Άρθρο 8ο

Α) Τα μέλη υποχρεούνται στην καταβολή ποσού πέντε (5) Ευρώ για εγγραφή και ποσού πέντε (5) Ευρώ ετησίως συνδρομή προς το σωματείο. Τα παραπάνω ποσά μπορούν να αυξομειώνονται μόνο κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ. Τα μέλη υποχρεούνται: α) να καταβάλλουν τακτικά τις προς το σωματείο συνδρομές τους, β) να μετέχουν στις Γ.Σ. και γ) να συμμορφώνονται στις διατάξεις του καταστατικού τις αποφάσεις της Γ.Σ. και του Δ.Σ., δ) να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη των σκοπών του συλλόγου.

Η παράλειψη καταβολής της ετήσιας συνδρομής του μέλους επί δύο συνεχή έτη συνεπάγεται την διαγραφή του, κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ., μετά από προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση του ταμία με συστημένη επιστολή και προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών από τη λήψη της επιστολής. Για τα ποσά που καταβάλλονται εκδίδεται από μέλος του Δ.Σ. τριπλότυπη απόδειξη εισπράξεως επικυρωμένη με τη σφραγίδα του Συλλόγου.

Β) Κάθε μέλος το οποίο αντιδρά στις επιδιώξεις και στους σκοπούς του σωματείου ή δημιουργεί προσχώματα στην εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. και της Γ.Σ. ή η διαγωγή του είναι ασυμβίβαστη με την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα του σωματείου διαγράφεται με απόφαση του Δ.Σ., που μπορεί να προσβληθεί σε ένα μήνα από την κοινοποίησή της ενώπιον της Γ.Σ., η οποία αποφαίνεται οριστικά.

Γ) Τα μέλη έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται στις διατάξεις του καταστατικού, στους ειδικούς κανονισμούς και στις αποφάσεις της Γ.Σ. καθώς και στις αποφάσεις του Δ.Σ., να είναι παρόντα και να παίρνουν μέρος στις Γ.Σ., να ελέγχουν τις πράξεις της Διοίκησης, να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου των βιβλίων του σωματείου και να ψηφίζουν στις συνελεύσεις σε κάθε θέμα που εισάγεται για ψήφιση και αφορά τους σκοπούς του σωματείου, να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα που αναλαμβάνουν και να καταβάλλουν έγκαιρα την ετήσια συνδρομή τους, να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., να προτρέπουν στην εφαρμογή των σκοπών του σωματείου, να συμβάλλουν σ’ αυτούς και να παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις του σωματείου.

Δ) κάθε μέλος μπορεί να αποχωρήσει από το σωματείο οποτεδήποτε, αφού το δηλώσει εγγράφως στο Δ.Σ. και εξοφλήσει τις ταμειακές του υποχρεώσεις. Η αποχώρηση πρέπει να γνωστοποιείται τρεις τουλάχιστον πριν από τη λήξη του οικονομικού έτους και ισχύει για το τέλος αυτού, οπότε το αποχωρήσαν μέλος διαγράφεται. Τα μέλη που αποχώρησαν δεν μπορούν να επανεγγραφούν στο σωματείο ακολουθώντας τις ισχύουσες διαδικασίες καταβάλλοντας δε ταυτόχρονα και το δικαίωμα επανεγγραφής.



 Άρθρο 9ο

Τα μέλη του Συλλόγου έχουν το δικαίωμα:

α) Να λαμβάνουν μέρος στις γενικές συνελέυσεις, να τοποθετούνται σε θέματα της ημερήσιας διάταξης και να ψηφίζουν για τη λήψη των αποφάσεων.

β) Να ελέγχουν τις πράξεις της Διοίκησης

γ) Να εκλέγουν και να εκλέγονται μέλη των οργάνων διοίκησης

δ) Να μελετούν τα πρακτικά και να ενημερώνονται για την πορεία και την κατάσταση των οικονομικών του συλλόγου.



Άρθρο 10ο

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Όργανα του Σωματείου είναι:

Α) Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.)

Β) Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)

Γ) Η Ελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε.)



Άρθρο 11ο

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η Γενική Συνέλευση των μελών η οποία αποτελείται από τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του Συλλόγου, είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο, έχει δικαίωμα να αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά το σωματείο και τις αποφάσεις της εκτελεί το Δ.Σ. Συνέρχεται τακτικά μία φορά το χρόνο, κατόπιν πρόσκλησης του Δ.Σ. η οποία τοιχοκολλείται στα γραφεία του σωματείου πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την συνέλευση και διανέμεται στα μέλη του. Στην πρόσκληση πρέπει να αναγράφεται ο τόπος, η ημέρα και η ώρα της Γ.Σ. καθώς και τα θέματα που θα συζητηθούν. Κατά τη συνέλευση αυτή λογοδοτεί το Δ.Σ., το οποίο υποβάλλει προς έγκριση τον ισολογισμό και τον απολογισμό της οικονομικής διαχείρισης ως και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Έκτακτα δε συνέρχεται κάθε φορά που αποφασίζει το Δ.Σ. ή όταν το ζητήσει το 1/2των τακτοποιημένων ταμειακώς μελών του με έγγραφη αίτηση, που πρέπει να γράφει και τα θέματα προς συζήτηση. Οι έκτακτες συνελεύσεις πρέπει να συγκαλούνται μέσα σε 15 ημέρες από τότε που θα υποβληθεί η σχετική αίτηση.



Άρθρο 12ο

Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα όταν παρίστανται σ’ αυτή τουλάχιστον τα 2/5 των εχόντων δικαίωμα ψήφου, ταμειακώς εντάξει μελών του σωματείου. Εάν δεν υπάρχει απαρτία συνέρχεται επαναληπτική Γ.Σ. άνευ άλλης διατύπωσης στον ίδιο τόπο και χρόνο, με τα ίδια θέματα και χωρίς νέα πρόσκληση σε οκτώ (8) ημέρες από τη χρονολογία της συνέλευσης, που ματαιώθηκε και βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών.

Οι αποφάσεις της Γ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων έπειτα από ψηφοφορία γενόμενη δια της ανατάσεως της χειρός, εκτός εάν αποφασίσει διαφορετικά η Γ.Σ., ποτέ όμως δια βοής. Είναι μυστική, όμως κάθε ψηφοφορία που αναφέρεται σε εκλογές διοικητικού συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και Εφορευτικής Επιτροπής, επί θεμάτων εμπιστοσύνης προς την διοίκηση, επί εγκρίσεως λογοδοσίας καθώς και επί προσωπικών ζητημάτων. Απόφαση σε θέμα που δεν αναγράφεται στην πρόσκληση είναι άκυρη. Δεν επιτρέπεται η από μέλος εξουσιοδότηση τρίτου ή μέλους για τη συμμετοχή του στα όργανα διοίκησης, στη Γενική Συνέλευση, στις ψηφοφορίες εν γένει.



 Άρθρο 13ο

Η Γ.Σ. έχει την τελική απόφαση για κάθε ζήτημα που δεν ανάγεται στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου και ασκεί τον έλεγχο στα άλλα όργανα του σωματείου. Ειδικότερα:

Α) Εκλέγει το Δ.Σ., την Ελεγκτική Επιτροπή και το Προεδρείο των Γ.Σ.

Β) Αποφαίνεται για την έκθεση της Ε.Ε. και τον απολογισμό του Δ.Σ.

Γ) Αποφασίζει για την έγκριση των πεπραγμένων του απερχόμενου Δ.Σ. και την απαλλαγή του από τυχόν ευθύνη.

Δ) Αποφασίζει για κάθε θέμα που παραπέμπεται σ’ αυτήν με απόφαση του Δ.Σ.

Ε) Εγκρίνει, τροποποιεί, ακυρώνει ή απορρίπτει εν μέρει ή στο σύνολό τους προτάσεις ή και εισηγήσεις του Δ.Σ. σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

ΣΤ) Αποφασίζει για την διαγραφή μέλους, για την αποβολή μέλους καθώς και για την επανεγγραφή του.

Ζ) Ανακηρύσσει δωρητές, ευεργέτες και επίτιμους Προέδρους του Σωματείου.

Η) Αποφασίζει για τροποποίηση του καταστατικού και τη διάλυση του συλλόγου, απαιτείται όμως η παρουσία του ½ των ταμειακώς εντάξει μελών και η πλειοψηφία των ¾ των παρόντων κατά το άρθρο 99 Α.Κ.



Άρθρο 14ο

Της τακτικής Γενικής Συνέλευσης προεδρεύει προσωρινά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ή σε περίπτωση κωλύματός του ο νόμιμος αναπληρωτής του μέχρις ότου ένα μέλος του συλλόγου, εκλεγεί με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων ταμειακώς τακτοποιημένων μελών ως Πρόεδρος της.



Άρθρο 15ο

Το Σωματείο διοικείται από πενταμελές Δ.Σ. που εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από τη Γ.Σ. με θητεία διετή και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και ένα μέλος. Ο αριθμός των αναπληρωματικών μελών ορίζεται σε δύο που αναπληρώνουν τα τακτικά όταν αυτά για δικαιολογημένη αιτία απουσιάσουν ή παύσουν να είναι μέλη του Δ.Σ.

Απαγορεύεται στο Δ.Σ. του σωματείου να συνάπτει συμβάσεις εργασίας, ανεξαρτήτως υπηρεσιών, έργου προμηθειών ή οποιεσδήποτε άλλες συμβάσεις με οικονομικό αντάλλαγμα, με μέλη του Δ.Σ. με τις συζύγους, τα τέκνα, τους γονείς και τα αδέλφια τους ή με νομικά πρόσωπα στα οποία μετέχουν τα προαναφερόμενα πρόσωπα. Η παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται την έκπτωση των μελών του Δ.Σ. που έλαβαν τη σχετική απόφαση. Έκπτωση ενεργείται σύμφωνα με απόφαση του αρμοδίου Δικαστηρίου.

Η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. είναι τιμητική και άμισθη. Στα μέλη του Δ.Σ. όταν μετακινούνται εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους για προσφορά οποιασδήποτε υπηρεσίας στο σωματείο, επιτρέπεται να καταβάλλονται τα έξοδα κίνησης, διαμονής και διατροφής.



Άρθρο 16ο

Δέκα ημέρες μετά την εκλογή του από την αρχαιρεσιακή Γ.Σ. συνέρχεται το Δ.Σ. και συγκροτείται σε σώμα, με την εκλογή, με μυστική ψηφοφορία, Προέδρου, Αντιπροέδρου κλπ., έπειτα από πρωτοβουλία και υπό την προεδρία του πλειοψηφίσαντος συμβούλου.



Άρθρο 17ο

Το Δ.Σ., του οποίου η θητεία είναι διετής, είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε υπόθεση που αφορά στη Διοίκηση του σωματείου και στη διαχείριση της περιουσίας του, πλην της ακίνητης περιουσίας για την οποία είναι αρμόδια η Γ.Σ., καθώς και των υποθέσεων που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Γ.Σ. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τρία τουλάχιστον μέλη του. Οι αποφάσεις του παίρνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών, σε περίπτωση δε ισοψηφίας η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, αν δε πάλι υπάρχει ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου ή του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου που μπορεί να είναι ο Αντιπρόεδρος ή εάν λείπει και αυτός ο Γενικός Γραμματέας.



Άρθρο 18ο

Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικώς και υποχρεωτικώς μία φορά τον μήνα τουλάχιστον, εκτάκτως δε όσες φορές παρίσταται ανάγκη προς τούτο κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου ή εάν ζητηθεί τούτο από δύο (2) τουλάχιστον συμβούλους, με έγγραφη αίτησή τους προς τον Πρόεδρο, στην οποία θα αναγράφονται και τα θέματα προς συζήτηση, οπότε ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει το Δ.Σ. εντός 48 ωρών από την υποβολή της αίτησης αυτής. Αν παραλείψει ή αρνηθεί να πράξει τούτο, το συγκαλούν αυτοί που το ζήτησαν άνευ ουδεμίας άλλης διατυπώσεως αφού όμως προηγουμένως ειδοποιήσουν νόμιμα όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.



Άρθρο 19ο

Μέλος που απουσιάζει αδικαιολόγητα επί δέκα (10) συνεχείς συνεδριάσεις θεωρείται ότι παραιτείται και αντικαθίσταται από τον πρώτο αναπληρωματικό. Η αντικατάσταση του Προέδρου γίνεται πάντοτε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία ψηφοφορία δεν μετέχει ο υπό αντικατάσταση Πρόεδρος.

Κενές θέσεις Συμβούλων που δημιουργήθηκαν για οποιοδήποτε λόγο, συμπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη και κατά τη σειρά της επιτυχίας τους. Εάν δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη ή δεν δέχονται να συμπληρώσουν το Δ.Σ. και εφόσον ο αριθμός των μελών της Διοίκησης μειωθεί κάτω του αριθμού των τριών (3) συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.



Άρθρο 20ο

Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το Σωματείο ενώπιον κάθε Δικαστικής, Πολιτικής, Φορολογικής, Διοικητικής ή άλλης αρχής και ενώπιον κάθε τρίτου σε όλες τις σχέσεις, δικαιοπραξίες και εκδηλώσεις. Προεδρεύει και διευθύνει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ, συγκαλεί με απόφαση του Δ.Σ. τις τακτικές ή έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις καθώς και τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. όταν το κρίνει σκόπιμο ή όταν ετούτο του ζητηθεί με τις προϋποθέσεις των ανωτέρω άρθρων. Υπογράφει τα πρακτικά, επιβλέπει τη διαχείριση του Ταμία, κάθε φορά που κρίνει αυτό αναγκαίο, στον οποίο, κατόπιν απόφασης Δ.Σ. δίνει εντολή για κάθε δαπάνη. Υπογράφει με τον Γενικό Γραμματέα κάθε έγγραφο του σωματείου και φροντίζει γενικά για την προαγωγή και ανάπτυξη του σωματείου. Προσυπογράφει με τον Ταμία τις διπλότυπες αποδείξεις είσπραξης, φροντίζει για την τήρηση του καταστατικού και των Εσωτερικών Κανονισμών του Σωματείου, των αποφάσεων της Γ.Σ. και του Δ.Σ., παίρνοντας κάθε εξασφαλιστικό μέτρο των συμφερόντων του σωματείου, ακόμα δε και χωρίς απόφαση του Δ.Σ. εάν από την αναβολή κινδυνεύουν σοβαρά τα συμφέροντά του, υπό την αίρεση της μεταγενέστερης εγκρίσεως από το Δ.Σ.

Τον Πρόεδρο όταν απουσιάζει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, αντικαθιστά ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., αυτόν ο Γενικός Γραμματέας και αυτόν ένας που θα ορισθεί από τα παρόντα μέλη. Στις περιπτώσεις αυτές οι εξουσίες του είναι ίδιες με αυτές του Προέδρου.

Ο Γενικός Γραμματέας τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Γ.Σ. και του Δ.Σ., διεκπεραιώνει την αλληλογραφία του Σωματείου, υπογράφει με τον Πρόεδρο κάθε εξερχόμενο έγγραφο, τηρεί το μητρώο μελών και φυλάει τη σφραγίδα. Τον Γενικό Γραμματέα όταν απουσιάζει ή εμποδίζεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, τον αντικαθιστά ο Αντιπρόεδρος και αυτόν ένας που θα οριστεί με απόφαση του Δ.Σ.

  Ο Ταμίας κρατά τα λογιστικά βιβλία, τις διπλότυπες αποδείξεις με τις οποίες εισπράττει τις έκτακτες συνδρομές και τα διάφορα έσοδα του Σωματείου και ενεργεί όλες τις πληρωμές. Τις διπλότυπες αποδείξεις εισπράξεων υπογράφει και ο Πρόεδρος τα δε εντάλματα πληρωμών υπογράφει επίσης ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας. Στα εντάλματα πληρωμών πρέπει να γράφεται πάντα και ο αριθμός της απόφασης του Δ.Σ. με την οποία εγκρίθηκε η δαπάνη. Καταρτίζει κάθε έτος ισολογισμό, απολογισμό και προϋπολογισμό, τους οποίους υποβάλλει προς έλεγχο και έγκριση στη Γ.Σ. Συντάσσει καταστάσεις της ταμειακής κίνησης, που τις υποβάλλει στο Δ.Σ. στο τέλος κάθε εξαμήνου. Η κατάσταση πρέπει να περιέχει αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδα με τα σχετικά παραστατικά έγγραφα. Ο ταμίας υποχρεούται να καταθέτει σε Ελληνική Τράπεζα, η επιλογή της οποίας γίνεται με απόφαση του Δ.Σ., στο όνομα του σωματείου τα εισπραττόμενα χρήματα με εξαίρεση ένα ποσό, το οποίο θα καθορίζεται κάθε φορά από το Δ.Σ. ανάλογα με τις προβλεπόμενες τρέχουσες ανάγκες. Ο Ταμίας υποχρεούται να θέτει στη διάθεση του Δ.Σ. για έλεγχο το Ταμείο του Σωματείου, όποτε αυτό ήθελε κρίνει αναγκαίο. Ο Ταμίας μεριμνά για την κανονική είσπραξη των συνδρομών και τηρεί ενήμερο το Δ.Σ. για τις καθυστερήσεις καταβολής τους από μέρους των μελών. Ο Ταμίας με τον Πρόεδρο, κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ., έχουν το δικαίωμα να κάνουν ανάληψη από τις καταθέσεις ή και όλες τις καταθέσεις.

Οι σύμβουλοι συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και εκτελούν όσα καθήκοντα ανατίθενται σ' αυτούς, υποχρεούνται δε να παρέχουν τις εν γένει υπηρεσίες τους προς τον σύλλογο για την εκπλήρωση του σκοπού του.

Ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης γίνεται κάθε χρόνο από την ελεγκτική επιτροπή. Η ελεγκτική επιτροπή εκλέγεται ταυτόχρονα με το Δ.Σ. από τη Γ.Σ. για διετή επίσης θητεία και απαρτίζεται από τρία (3) τακτικά και δύο (2)  αναπληρωματικά μέλη, τα οποία δεν μπορούν να είναι μέλη του Δ.Σ. ή να συγγενεύουν με αυτά (μέχρι και του τρίτου βαθμού). Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους, σε περίπτωση δε ισοψηφίας εκείνος που θα ευνοηθεί από σχετική κλήρωση. Η Επιτροπή προβαίνει σε έλεγχο των βιβλίων και υποβάλλει έγγραφες εκθέσεις στη Γενική Συνέλευση άπαξ τουλάχιστον κατ’ οικονομικό έτος. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, σε περίπτωση δε ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Το μέλος που μειοψηφεί μπορεί να διατυπώνει εγγράφως τη διαφωνία του. Η Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα όταν είναι παρόντα δύο τουλάχιστον από τα τρία μέλη της. Κάθε μέλος της Επιτροπής που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής, θεωρείται ότι παραιτείται και τη θέση του λαμβάνει το πρώτο επιλαχόν μέλος κ.ο.κ, μετά την εξάντληση και τούτων δε, συνέρχεται η Γ.Σ. προς συμπλήρωση των δημιουργηθέντων κενών.



Άρθρο 21ο

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ.Σ. και της Ε.Ε. διεξάγονται μέσα στο μήνα Φεβρουάριο μετά τη λήξη της διετούς θητείας τους σε προκαθορισμένο χώρο από τριμελή Εφορευτική Επιτροπή που εκλέγεται από την τακτική Γ.Σ. και της οποίας προεδρεύει ο εκλεγόμενος από τα μέλη Πρόεδρος. Η ψηφοφορία είναι μυστική και διεξάγεται δια ψηφοδελτίων. Τα μέλη της εφορευτική επιτροπής δεν μπορούν να είναι υποψήφια για κανένα όργανο. Εκλέγονται επίσης και δύο αναπληρωματικά μέλη. Η Εφορευτική επιτροπή φροντίζει για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τις αρχαιρεσίες και για την ομαλή και νόμιμη διεξαγωγή των εκλογών, τηρεί πρωτόκολλο ψηφοφορίας στο οποίο αναγράφει το ονοματεπώνυμο των ψηφισάντων με την υποσημείωση του αντιστοίχου αριθμού μητρώου τους, αποφασίζει για κάθε ένσταση επί του κύρους των εκλογών, στο τέλος δε της ψηφοφορίας κάνει τη διαλογή των ψήφων και ανακηρύσσει τους επιτυχόντες κατά τη σειρά της επιτυχίας τους. Για όλα αυτά συντάσσει πρακτικό, που υπογράφεται από τα μέλη της επιτροπής και παραδίδεται στο Γενικό Γραμματέα του σωματείου.

Το Δ.Σ. υποχρεούται να εφοδιάζει έγκαιρα την Εφορευτική Επιτροπή με τα αναγκαία για τις αρχαιρεσίες υλικά (σφραγίδα, μητρώο, βιβλίο ταμείου κλπ.). Στις αρχαιρεσίες κατέρχονται συνδυασμοί και μεμονωμένοι υποψήφιοι. Κάθε συνδυασμός ή ανεξάρτητος υποψήφιος υποχρεούται να παρουσιάσει πρόγραμμα πραγμάτωσης των σκοπών του σωματείου. Στις αρχαιρεσίες κατέρχονται σε κοινό ψηφοδέλτιο μόνο μεμονωμένοι υποψήφιοι, τα ονόματα των οποίων γράφονται με απόλυτη αλφαβητική σειρά σ’ αυτό. Οι εκλογείς έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι και τρεις σταυρούς προτίμησης. Εκλογικό σύστημα ορίζεται η απλή αναλογική, ο τύπος της οποίας καθορίζεται κάθε φορά από τη Γ.Σ. Το πρακτικό των αρχαιρεσιών με τα αποτελέσματα καταχωρείται στο βιβλίο Γενικής Συνέλευσης με την επίβλεψη της Εφορευτικής Επιτροπής η οποία και το προσυπογράφει. Όλο το εκλογικό υλικό παραδίδεται από την Εφορευτική Επιτροπή στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.



 Άρθρο 22ο

Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν πάντα τα ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη του σωματείου, υπό τις διακρίσεις των παραπάνω άρθρων. Τυχόν καθυστερήσεις εισφορών και λοιπών οικονομικών υποχρεώσεων δύνανται να τακτοποιούνται και κατά την ημέρα των αρχαιρεσιών και προ της ενάρξεως διεξαγωγής τους. Κάθε υποψήφιος συμμετέχει στις αρχαιρεσίες υποβάλλοντας έγγραφη αίτηση προς τη Διοίκηση του σωματείου τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους, στην οποία αναγράφεται το όργανο στο οποίο επιθυμεί να εκλεγεί μέλος.



Άρθρο 23ο

Επιτυχόντες θεωρούνται οι λαβόντες τις περισσότερες ψήφους και δη οι πέντε πρώτοι αποτελούν το Δ.Σ.. Σε περίπτωση ισοψηφίας δια την πέμπτη θέση διενεργείται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφησάντων. Με τον ίδιο τρόπο εκλέγονται και τα τρία μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής με τους αναπληρωτές τους. Εάν έχουν δεν έχουν τεθεί υποψηφιότητες για την Ελεγκτική Επιτροπή, τα μέλη της εκλέγονται εκ των επιλαχόντων για το Δ.Σ.



Άρθρο 24ο

Για την άρτια λειτουργία και τη νόμιμη διαχείριση των οικονομικών του συλλόγου τηρούνται τα παρακάτω βιβλία που αριθμούνται και θεωρούνται πριν χρησιμοποιηθούν από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του συλλόγου:

         Α) Βιβλίο Μητρώου μελών, στο οποίο αναγράφεται με αριθμητική σειρά το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του μέλους, ο αριθμός δελτίου ταυτότητας, η χρονολογία εγγραφής και διαγραφής, ημερομηνία γέννησης , καθώς και η ταμειακή ενημέρωσή του

Β) Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων Γ.Σ.,

Γ) Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων Δ.Σ.,

Δ) Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων της Ελεγκτικής Επιτροπής,

Ε) Βιβλίο Περιουσιακών Στοιχείων, στο οποίο καταγράφονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου και

ΣΤ) Πρωτόκολλο εισερχομένων – εξερχομένων εγγράφων

Ζ) Βιβλίο Ταμείου, στο οποίο καταχωρούνται με χρονολογική σειρά όλες οι εισπράξεις και πληρωμές.

Ο Σύλλογος μπορεί να τηρεί και άλλα βιβλία ανάλογα με τις ανάγκες του.

Τα μέλη του Συλλόγου έχουν δικαίωμα να πληροφορούνται το περιεχόμενο των παραπάνω βιβλίων.



Άρθρο 25ο

Τροποποίηση του καταστατικού μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση της γενικής συνέλευσης όταν είναι παρόντα το ½ των ταμειακώς εντάξει μελών και με πλειοψηφία των ¾ των παρόντων.



Άρθρο 26ο

Το σωματείο διαλύεται όταν τα μέλη του γίνουν λιγότερα από είκοσι (20) και όταν αποφασίσει η Γ.Σ. στην οποία απαιτείται η παρουσία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των τακτικών μελών με πλειοψηφία ίση με τα τρία τέταρτα (3/4) των παρόντων. Η περιουσία του σωματείου που υπάρχει κατά τη διάλυση, μετά την πληρωμή όλων των υποχρεώσεων, περιέρχεται στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.



Άρθρο 27ο

Κάθε θέμα που δεν προβλέπεται από το καταστατικό ρυθμίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων για τα σωματεία.



Άρθρο 28ο

Το σωματείο υποχρεούται να συμμορφώνεται στις διατάξεις των άρθρων 78-100 Α.Κ. καθώς και της εν γένει κείμενης σωματειακής νομοθεσίας.



Άρθρο 29ο

Ο σύλλογος έχει σφραγίδα που φέρει τις λέξεις “Δράση Νέων Καλλιθέας” και τον Άγιο Γεώργιο ανάγλυφο.



Άρθρο 30ο

Το παρόν καταστατικό αποτελείται από τριάντα (30) άρθρα και ομόφωνα ψηφίστηκε και εγκρίθηκε κατ’ άρθρο και στο σύνολο, σήμερα την 20 Φεβρουαρίου 2011 από τους ιδρυτές και θα ισχύσει από την εγγραφή του στο τηρούμενο δημόσιο βιβλίο των Σωματείων του Πρωτοδικείου Θήβας.



Καλλιθέα,  20 Φεβρουαρίου 2011



Τα Ιδρυτικά Μέλη

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Στο δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας του Δήμου Τανάγρας, σήμερα στις 20 Φεβρουαρίου 2011 οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, όλοι Έλληνες πολίτες και ενήλικοι, έχοντες τα προσόντα που ορίζει ο νόμος για την ίδρυση σωματείου
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ
1.- Ιδρύουν σωματείο με την επωνυμία «Δράση Νέων Καλλιθέας» με έδρα το Δ.Δ. Καλλιθέας του Δήμου Τανάγρας του Νομού Βοιωτίας και σκοπό αυτόν που αναφέρεται στο καταστατικό.
2.- Ψηφίζουν και εγκρίνουν ομόφωνα το καταστατικό, που φέρει σημερινή ημεροχρονολογία και αποτελείται από 30 άρθρα, το οποίο υπέγραψαν σύμφωνα με το άρθρο 79 Α.Κ.
3.- Εκλέγουν παμψηφεί πενταμελή προσωρινή διοίκηση, στην οποία αναθέτουν να φροντίσει για τη νομιμοποίηση του σωματείου και να συγκαλέσει την Α΄ τακτική γενική συνέλευση των μελών, αμέσως μετά την απόκτηση νομικής προσωπικότητας, για εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής, σύμφωνα με το καταστατικό. Τα μέλη της προσωρινής διοίκησης είναι όλοι κάτοικοι Δ.Δ. Καλλιθέας και είναι οι εξής:
1.- Ιωάννης Σφυρίδης του Μελετίου, Πρόεδρος
2.- Δημήτριος Λάμπρου του Γεωργίου, Αντιπρόεδρος
3.- Ιωάννης Σκουρτανιώτης του Γεωργίου, Γραμματέας,
4.- Δημήτριος Ταχταράς του Χαραλάμπους, Ταμίας
5.- Ιωάννης Σαμπάνης του Γεωργίου, Μέλος
Αναπληρωματικά Μέλη:
1.- Σωτηρία Κυριάκου του Νικολάου,
2.- Σωτήριος Δαούτης του Ευαγγέλου

Η συστατική αυτή πράξη συντάχθηκε και υπογράφεται από όλα τα ιδρυτικά μέλη.
 ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ